A vasárnap életbe lépő új szabályozással nagyobb biztonságban vannak az utazók

A vasárnap életbe lépő új szabályozással nagyobb biztonságban vannak az utazók

Júliustól két részre bomlik az utazásszervezők vagyoni biztosítéka a parlament által múlt évben elfogadott törvénymódosítás értelmében, a vagyoni biztosíték júliustól csupán a befizetett előlegre, ezenkívül részvételi díjakra nyújt fedezetet a korszerű uniós irányelv bevezetésével.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke hangoztatta, hogy a modern szabályozás az utazók nagyobb biztonságát szolgálja. Közölte, változott a vagyoni biztosítékra vonatkozó szabályozás. Egyfelől a hazaszállítás és a kényszerű kint tartózkodás költségeinek – fizetésképtelenség során történő – fedezése egy új, kötelező, az utazó javára megkötendő biztosítás körébe került keresztül. A vagyoni biztosíték ennek értelmében mostantól csak a befizetett részvételi díjak visszatérítésére szolgál, a hazautaztatás és a kényszerű kint tartózkodás költségeinek fedezésére a kötelező biztosítás hivatott – ismertette. Nem változott, hogy az előlegként beszedhető díjak százalékos mértéke még mindig 40 százalék lehet.

A változások közt kiemelte még, hogy lényegesen kibővült mindazoknak az információknak a köre, amelyeket az utazási szerződés megkötésekor az utazóval kötelezően közölni kell, és a1zoké, amelyeket a szerződésbe kell foglalni. Ezáltal az utasokat az utazási szerződés külön mellékletében kötelezően kell tájékoztatni arról, hogy utazási csomagot, vagy utazási szolgáltatásegyüttest vesznek-e igénybe.

Az utazási szerződés bármikor felmondható. Kivétel nélkül kiköthető arányos bánatpénz az utas felmondása során. Szintén lehetősége van az utazónak a szerződés másik személyre történő átruházására – mondta.

Elmondta továbbá, hogy növekedett az utazási irodák kártérítési felelősségének maximális mértéke. Eddig a jogszabály a egész részvételi díj kétszereséig engedte korlátozni a kártérítési felelősség felső határát, ez most a egész részvételi díj háromszorosára emelkedett. Ez a korlátozás nem terjedhet ki a személyi sérülésre, azonkívül a szándékosan vagy súlyos gondatlanságból okozott kárra – tette hozzá. A szerződésben meghatározott részvételi díj egyoldalú emelése, az ezelőtt is ismert külső tényezők változása tekintetében még mindig kiköthető, de ilyen kikötés tekintetében a részvételi díj csökkenését is érvényesíteni kell az utazó javára, ha a külső tényezők változása azt megalapozza.

Újabb újdonság, hogy az utazó saját maga orvosolhatja az utazási szerződés hibás teljesítését, amennyiben az utazási iroda nem tesz praktikus lépéseket. A keletkező költségek megtérítését az utazó az utazási irodától követelheti. Az utazási iroda köteles maximum három éjszakára, lehetőleg az eredetivel azonos színvonalú szállást biztosítani az utazó részére, ha a hazautaztatás elháríthatatlan és rendkívüli szituációk okán nem lehetséges – sorolta Molnár Judit.

mti