A trópusi Trinidad és Tobago szigetek

A trópusi Trinidad és Tobago szigetek

Trinidad és Tobago szigetein, sőt még 21 kisebb szigeten elterülő állam Venezuela partjaitól 11 kilométerre fekszik. Az egykori gyarmati állam lakói legfőképp indiai és afrikai származásuk, azonkívül európai, szíriai, libanoni és kínai ősökkel rendelkeznek. Az állam gazdasága a dél-amerikai part menti olajmezőkre épül. Függetlenségét Nagy-Britanniától 1962-ben nyerte el.

Az állam 2 fő és több kisebb szigetből áll. Trinidad kiterjedése 4828 km², amíg Tobagóé 300 km². Trinidad szigetén emelkedik az állam legmagasabb pontja, az El Cerro Del Aripo (941 m). Ez utóbbi az északi hegyláncban (North Range) fedezhető fel. Ettől délre fekszik a sziget legtermékenyebb vidéke: a kelet-nyugati folyosó (East-West Corridor). A sziget centrumában dombok láncolata húzódik kelet-nyugati irányban: a középső hegylánc (Central Range). Tovább délre megint síkság következik: a déli síkság (Southern Lowlands). Ennek talaja kevésbé termékeny, mint a ‘folyosó’ földje. Végül a déli tengerpartot alacsony dombok sora követi: a déli hegylánc (Southern Range). Ez terméketlen vidék, de itt van az állam számottevő olajkészletének zöme.

Az állam éghajlata trópusi. Az esős évszak júniustól decemberig tart, és 2000 mm esik ebben az időszakban.

Trinidad és Tobago gazdag természeti szépségekben, különlegességekben. Vízesések, barlangok mellett itt fedezhető fel a Föld legnagyobb aszfalt tava. A természetvédelem intézményhálózata igen kiterjedt:

Az egyetlen nemzeti park a Maracas Bay National Park (Maracas-öböl Nemzeti Park) a főváros közelében. Vízeséséről jól ismert.

Az állam nemzeti sportja a krikett. Port of Spainban fedezhető fel Queens Park Stadionban tudnak játszani a sport kedvelői. A stadion első a karibi térségben.