A texasi Dallas

A texasi Dallas

Dallas az USA Texas államának északkeleti részén fekvő települése.

Lakosainak száma meghaladja az 1 200 000-et, amivel az USA kilencedik legnépesebb települése. Dallas ezenkívül a leghatalmasabb települése a még Fort Worth, Arlington, Denton, Plano és másfajta más nagyobb települések által közre fogott agglomerációnak. A térség több mint 5 800 000 lakosával egyben az ötödik legnépesebb agglomeráció az USA-ban.

Dallas az 1960-as, 70-es években indult nagyon villámgyors fejlődésnek, a 2000-es évekre az USA meghatározó közlekedési csomópontjává vált, és meghatározó pénzügyi és IT-központ is. Ezenkívül itt látható a Dallasi egyházmegye székhelye.

A sajátos éghajlat nedves szubtrópusi. A nyár forró, nem ritka a 40 C fölötti hőmérséklet sem, a tél mindazonáltal enyhe. Télen ritkán van fagy, átlagosan minden évben csak 5-10 ilyen nappal kell számolni. Teljes évben, különösen júliusban és augusztusban magas a páratartalom, amely a Mexikói-öböl közelségének köszönhető. A magas páratartalom nyári hónapokban csak fokozza az ember forróság érzetét, amely néha elviselhetetlenné is válik.

A csapadék éves átlagos volumene 950 mm, melynek eloszlása nagyjából egyenletes, a legcsapadékosabb időszak május és október. Dallasban tavasszal és nyári hónapokban gyakoriak a nagy szélviharok, amelyeket hangos mennydörgések kísérnek. A viharok alkalmakként tornádó erősségűre is felfejlődhetnek, amelyek tekintélyes károkat okoznak.