A szerencsejátékok városa, Las Vegas

A szerencsejátékok városa, Las Vegas

Las Vegas az amerikai Nevada állam legnépesebb települése, Clark megye székhelye, és egyben a planéta talán legnagyobb szórakoztatási, bevásárlási és szerencsejáték-központja. Mint miként beceneve („A Föld mulattató centruma”) is mutatja, a település otthont ad tengernyi kaszinónak, és ehhez kapcsolódó szórakoztatási egységnek. Most az Amerikai Egyesült Államok 28. legnépesebb települése, csaknem 599 087 becsült lakossal, de elővárosaival közösen a Las Vegas-i agglomerációs körzetnek, amely egész Clark megyét magába foglalja, 1 986 146 lakója van.

1905-ös létrehozását követően 1911-ben lett bejegyezve, ezáltal ez a legnépesebb amerikai település, melyet a 20. században jegyeztek be. A település régóta toleráns volt a felnőtt szórakoztatási formák iránt, így kapta a „Sin City” (Bűnös Település) megnevezést is, és emiatt házigazdája jó néhány híres filmnek és tv-sorozatnak. Az űrből nézve a Las Vegas-i agglomerációs körzet a Föld legfényesebb környéke, mert a település folyamatosan ki van világítva.

A Las Vegas megnevezést gyakran használják a település határain kívül eső, de vonzáskörébe tartozó településekre is, mint amilyen Paradise, és Winchester települések.

A település Nevada déli részén, Clark megyében látható, egy sivatagos medencében. A környező tájban domináns a sivatagi növényzet és állatvilág. A települést kiszáradt hegyek veszik körül, de a település belső részén megannyi mesterséges zöldterület van. Las Vegastól nyugatra a Tavasz-hegység emelkedik, a település tengerszint fölötti magassága átlagosan 620 m.

A település éghajlata korrekten illeszkedik a környező Mojave-sivatag klímájába, mindent összevetve a településben megközelítően teljes évben süt a nap: 365-ből 293 a napsütéses nap. A nyár Vegasban júniustól szeptemberig tart, és jelentősen forró: nappal 32-40 C, éjszaka 18-26 C közt van a hőmérséklet, roppant módon kevés, csaknem 10%-os nedvességgel. A telek szerfelett rövidek, jellemzően a hőmérséklet ilyenkor 3-17 C közt mozog, és roppantul meglehetősen kevés alkalommal esik 0 C alá. A hóesés is igen-igen ritka jelenség Las Vegasban, de volt már rá példa. A csapadékmennyiség átlagosan egy évben 114 mm, és ennek nagy része télen esik, de nyári hónapokban is van egy-két kisebb esőzés.

A település legfőbb bevételei a turizmus, a szerencsejátékok és a kereskedelmi találkozások. Emiatt módfelett meghatározó a településben az élelmiszer- és a vendéglátó-ipar. Las Vegas a székhelye a Föld 500 legnagyobb bevételű vállalatából kettőnek, a Harrah Szórakoztatás-nak és az MGM Mirage-nak. Las Vegas az otthona továbbá nagyon sok telekommunikációs és elektronikus vállalatnak is.

Las Vegas legszámottevőbb látnivalói a kaszinók. Ezeknek nagy része a hírneves Las Vegas Sugárúton vannak. Ezen kaszinó-hotelek nagy része erős objektum, nagy mennyiségű vendégszobával és hatalmas kaszinótermekkel. A kaszinók közül a legnagyobbak:

MGM Grand
The Mirage
Bellagio
Paris
New York-New York
Caesars Palace
Excalibur
Venetian
Tropicana
Palms
Four Queens
Luxor