A Petőfi-kilátó újra üzemképes

Újra várja az érdeklődőket a Bálvány csúcsán rejlő Petőfi-kilátó

Újra várja az érdeklődőket a Bálvány csúcsán rejlő Petőfi-kilátó, fedte fel a Vodafone Magyarország, miután a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal összefogva felújíttatta az ezelőtt meglehetősen leromlott állapotú és ezáltal évekig lezárt kilátót.

A Petőfi-kilátót Bánkút felől egy 800 méteres sétával lehet megközelíteni, felsétálva a Bükk második legmagasabb csúcsára, a 956 méteres Bálványra.

Maga a kilátó 18 méter magas, az alsó szintjére a modern biztonságos lépcsőkön, a felsőbb szintjére ugyanakkor az ugyancsak biztonságos acél létrán lehet feljutni. A felső szinten a vendégeket fantasztikus panoráma várja, a már újra várja az érdeklődőket kilátóról tiszta időben északi irányba nézve a Magas-Tátráig, nyugati irányban ugyanakkor a Kékestetőig azonkívül a Galyatetőig is el lehet látni.

A kilátó 1948-ban épült miskolci és diósgyőri turisták összefogásának hála. A kilátó építéséhez a Diósgyőri Vas és Acélgyár jelzőtornyának anyagát használták fel. Egy korabeli túrázó beszámolója véleménye alapján a vascsőelemeket a Bükköt szerető turisták kézben szállították fel Garadnától a Bálványra.

Újra várja az érdeklődőket a Bálvány csúcsán rejlő Petőfi-kilátó
Újra várja az érdeklődőket a Bálvány csúcsán rejlő Petőfi-kilátó

A kilátó első jelentősebb felújítására 1966-ban került sor, ezt követően 2002-ben az építményt teljesen felújították, viszont balesetveszély folytán 2013-ban a kilátó tornyába vezető hágcsót a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lezáratta a érdeklődők elől.

A kilátó, valamint az annak legtetején elhelyezett adók releváns szerepet töltenek be a régió 4G-s lefedettségében is. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vodafone összefogásának betudhatóan a közelmúltban véget ért építési munkák alatt felújították a kilátó tartószerkezetét, tetejébe annak lépcsőit és padlózatát is, ezáltal a Vodafone által finanszírozott átfogó felújításnak betudhatóan a Petőfi-kilátó újból várja a természetjárókat.