A magyarok átlagosan nyolc napra utaznak nyaralni egy felmérés alapján

A magyarok átlagosan nyolc napra utaznak nyaralni egy felmérés alapján

A magyarok több mint fele a nyári főszezonban, június és augusztus közt, leggyakrabban júliusban vagy augusztusban mennek nyaralni átlagosan nyolc napra, háztartásonként átlagosan 147 ezer forintos költségkerettel kalkulálnak – derül ki a Budapest Bank legfrissebb, tetszetős felméréséből.

Az elmúlt évhez képest nem változtak érdemben a hazai internetező lakosság nyaralási szokásai: idén is kétharmaduk utazik el pihenni. Háromnegyedük belföldön is nyaral, elsődlegesen a Balatonnál, 35 százalékuk mindazonáltal külföldre – főleg európai országokba – is eljut.

A tudományos felmérés alapján a nyaralók kétharmada két- vagy háromfős, negyedük mindazonáltal négyfős vagy annál is nagyobb társaságban kapcsolódik ki. Aki nem megy nyaralni, az mindenekelőtt a pénzhiányra hivatkozott, 75 százalékuk, egyharmaduk mindazonáltal szabadidő híján hagyja ki idén a pihenést.

A válaszadók 31 százaléka 200 ezer forintnál is többet fordít a nyaralásra, elsődlegesen a külföldön vagy a hosszabb ideig nyaralók.

A magyarok háromnegyede az előre spórolt pénzét, harmada mindazonáltal az aktuális havi jövedelmét is felhasználja a költségek finanszírozására. Az adóváltozások nyomán a cafetéria elemek, akárcsak a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány aránya viszont figyelemre méltóan mérséklődött a pihenés finanszírozásában. Idén mivelhogy a korábbi 26 százalék helyett csak 19 százalék használja fel ezeket ilyen célra, és a kiadások mindössze kilenc százalékát fedezik ebből. A válaszadók hat százaléka hitelt is igényel a elengedhetetlen összeg pótlására.

Idén a nyaralás alatt a magyarok döntő döntő része, 87 százaléka a tavalyi évhez hasonlósan elsődlegesen készpénzzel fizet, miközben a bankkártyát az utazók 57 százaléka veszi elő.

mti