A legnagyobb betondzsungel

A legnagyobb betondzsungel

Rijád (Riyadh, arabul: þÇáÑíÇÖ ar-Riyād, nevének mondanivalója: „A kertek”) Szaúd-Arábia fővárosa és leghatalmasabb települése, illetve Rijád tartomány székhelye. Az Arab-félsziget centrumában, Nedzsd területén fekszik, egy három vádi (Hanifa, Ajszan és al-Bathá) által közrefogott fennsíkon. A Szaúd-dinasztia 1824-ben választotta fővárosául.

1881-ig maradt a Szaúdok uralma alatt, s ekkor a Rasíd-dinasztiáé lett a Nedzsd feletti hatalom. Ellenben Ibn Szaúdnak 1902-ben sikerült visszaszereznie Rijádot, aztán innen 1930-ra meghódította az egész Arab-félszigetet. 1932-ben, amikor kikiáltották az egységes Szaúd-arábiai Királyságot, Rijádot tették meg fővárosnak.

Földrajza

Rijád az Arab-félsziget centrumában, a Nedzsd- vagy más néven Központi régióban fekszik. Területének átlagos tengerszinttől számított magassága 612 méter. Sivatagos és sziklás területek veszik körül. Kiterjedése nyugati irányban a Wadi Hanifa határáig terjed. A városterület tulajdonképpen egy 1554 km² nagyságú síkság. Környezete topográfiai szempontból igen változatos. Északnyugaton fedezhető fel a Jebel Tuwaiq törésvonal, tetejébe a Dana-sivatag, továbbá egy keleten fekvő homokdűne-sáv.

Éghajlat

Rijád a szubtropikus klímazónában fekszik. Az évi átlagos hőmérséklet értéke eléri a 25,6 C-ot, az évi átlagos csapadékmennyiség 99 mm. A nyári hőmérséklet eléri a nappali 48 – 50 C-ot, éjszakára 20 C-ra kevesebb lesz. Az év legmelegebb hónapja a július, ekkor a nappali átlagos középhőmérséklet értéke 48,7 C. A leghidegebb hónap január, (14,1 C). A legtöbb csapadék márciusban hullik, átlagosan 30,2 mm mennyiségben. Június és szeptember közt nem esik csapadék, ekkor az égbolt felhőtlen.

Épületmegoldások

A régi városmagot napjainkban Ad-Diriyah városrésznek nevezik, s az Al Iman Turki Ibn Abdullah Ibn MHD úttól nyugatra terül el.

A városfalbeli északi torony, az Al-Thumairi-Kapu egyszerűbben megsérült,

a mellette levő régi objektumokat rekonstruálták.

A régi al-Maszmak-erődöt ugyancsak felújították, s most nemzeti történeti múzeumként üzemel.

A terjedelmes Péntek-mecset ugyancsak egy tetszetős létesítménynek számít, és a régi városmag területének terjedelmes részét elfoglaló Al-Hokm-Palotától (bíróság) keletre fedezhető fel,

Kissé tradicionálisnak tekinthető agyagarchitektúra emlékei tekinthetők meg a történelmii városmagtól nyugatra, amely az 1930-as évekbeli, városfalakon kívüli elterülő várostest jellegzetességét adja.