A kereskedelem központja, Genova

A kereskedelem központja, Genova

Genova kikötőváros Észak-Olaszországban; Genova megye és Liguria régió székhelye. Genova Olaszország legnagyobb és a Földközi-tenger második legnagyobb kikötője (Marseille után). Liguria székhelye, a Nyugati- és Keleti- Riviéra találkozásánál fekszik, jelentős közlekedési csomópont. Milánóból a az A7-es, Torinóból az A26-os, Pisából az A12-es, Nizzából mindazonáltal az A10-es autópályán közelíthető meg. Áthaladnak rajta a Milánóból és Torinóból Rómába, mitöbb a Milánóból Sanremo és Nizza felé közlekedő távolsági vonatok.

Genova fő látnivalói:

A Régi kikötő (Porto Vecchio): a hegyek közt, a Genovai-öbölben terül el. Első alkalommal csak tíz mólója volt, de ez kevésnek bizonyult, ezáltal szükségessé vált egy új kikötő felépítése is. Itt emelkedik a La Lanterna, azaz a Föld legrégebbi funkcionáló világítótornya.

A Piazza de Ferrari: a korszerű és az ősi Genova találkozási pontja e forgalmas és nyüzsgő tér. Északi végében a Carlo Felice Színház, azaz az Opera magasodik. A nyugati szegletében a Dózsepalota (Palazzo Ducale) áll. Szintén itt van az a ház, ahol állítólag Kolumbusz Kristóf (Casa Cristoforo Colombo) született. Itt áll a Tőzsdepalota is. A térről kiágazó utcák a felújított és szervezett utcákba és terekbe torkollanak. A lejtőt nyugatnak követve a sikátok, utcák a kikötőbe futnak le. A belvárosa nyüzsgő élettel teli. A térről indul az trendi bevásárló utca: a Via XX September, ahol 19. század végétől épült paloták pazar árkádsora és kőhidakkal összekötött utcák, emeletek alatt lehet sétálni, vásárolni, nézelődni.

A Le Strade Nuove: 16. századi paloták; 2006 óta a Világörökség része.

A San Lorenzo-katedrális (Cattedrale di San Lorenzo): a Via San Lorenzon áll a Genovai főegyházmegye főszékesegyháza. A 12. században kezdték meg építését, maga a katedrális a francia templomok hatását tükrözi.

Banco di San Giorgio 1407-ben hozott létre genovai bank impozáns építménye a kikötőben áll, ezzel az öreg kontinens legrégebbi ilyen alkotmánya.

A Castello d’Albertis.

A Castello Mackenzie.