A hegyek ölelésében

A hegyek ölelésében

Antalya török település, a Földközi-tenger egyik öblének szélén, Antalya tartomány székhelye. Lakossága nyaranta a két milliót is eléri. Keletkezése a hellenisztikus időkre vezethető vissza, melyek tanúságát nem messze álló romok is mutatják. A települést gyűrűként öleli körül a Toros-hegység, melynek a település speciális éghajlatát köszönheti: a hegység által körbezárt síkságon megreked a tenger irányából érkező levegő.

Antalya a Földközi-tenger gyöngye, a török riviéra fővárosaként is emlegetik. Kaleici, a városközpont, ahol különös török és görög házak állnak védelem alatt, a legközkedveltebb része a településnek. A bizánci, római és szeldzsuk építészet és kultúra alapjai még állandóan láthatóak az óvárosban.

Az antalyai éghajlat mediterrán jellegű. Enyhe színig és forró nyara okán megközelítőleg teljes évben alkalmas a pihenésre. Átlagosan az év 365 napjából 300-ban süt a nap.

Nyári hónapokban az idő forró és csapadékmentes. A törökök alapján húsz minden évben egyszer esik az eső a nyári szezonban. A tél enyhe és csapadékos. Antalya tengerparti területén nagyjából soha nem esik hó, a környező hegyekben ellenben akár síelni is lehet. A hőmérséklet csak ritkán esik 10 C alá. Az enyhe tél-végi időszakban akár egyidejűleg lehet síelni a hegyekben és fürdőzni a tengerben.

Látnivalók:

A településben:

Belváros: A belvárosban a Yivli Minaret, a Kulliye és a Karaalioğlu park vonzza a vendégeket.

A korszerű Régészeti Múzeuma rettentően gazdag tárgyi emlékanyagot bemutató – tájékról származó – történelem előtti-, neolit-, hettita-, görög- és római kori gyűjteményeiről vált híressé.

Kaleiçi Múzeum: 2007-ben került megnyitásra, az égei kultúrák gyűjteménye (Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi) their annual journal.

Kaleiçi régi kikötő

Hadrianus-kapu

Düden-vízesés

A település környékén:

Aspendos

Kemer

Alanya

Side

Pamphülia

Kurşunlu-vízesés

Saklikent

Olympos