A fővárosi vendégéjszakák száma közelíti a hétmilliót az első nyolc hónapban

A fővárosi vendégéjszakák száma közelíti a hétmilliót az első nyolc hónapban

A főváros kereskedelmi szálláshelyi vendégforgalma augusztusban tovább növekedett, január-augusztusban a vendégéjszakák száma megközelítette a hétmilliót – közölte a fővárosi Fesztivál- és Turisztikai Center a KSH adatai alapján.

A sajtó számára eljuttatott információ alapján augusztusban Budapesten leginkább a belföldi vendégérkezések száma növekedett, 9,6 százalékkal, és ehhez hasonló mértékben növekedett a belföldi vendégéjszakák száma is, a kereskedelmi szálláshelyek minden bruttó árbevétele 13,8 %-kal nőtt.

A turisztikai centrum hangsúlyozza, a Budapesten 57 ezer belföldi vendéget vonzó és csaknem 124 ezer belföldi vendégéjszakát kitermelő, kiemelkedően erős augusztusi forgalom a fővárosi fürdők, strandok számain is látszik, a tavalyihoz képest 8 százalékkal többen keresték fel a főváros Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. egységeit a BGYH adatai alapján.

Augusztusban 522 ezer napijegyet vásároltak a fővárosi strandokon és gyógyfürdőkben, ami még a hőségriadókkal tarkított 2017-es szezon forgalmához képest is számottevő növekedés – írja közleményében a turisztikai centrum.

Az idén január-augusztusban a határon túli vendégéjszakák száma meghaladta a hatmilliót, 2 545 025 határon túli látogató összesen 6 070 093 vendégéjszakát töltött el Budapesten.

A fővárosi határon túli és belföldi vendégforgalom megközelítette a hárommilliót az első nyolc hónapban, a vendégéjszakák összesített száma ugyanakkor közel jár a hétmillióhoz.

Egy határon túli résztvevő átlagosan 2,4 éjszakát, miközben egy átlagos belföldi résztvevő kereken 2 éjszakát tölt Budapesten – közölte a fővárosi turisztikai centrum.

A Budapestre utazó határon túli látogatók közül főként az Európán kívüli piacokról érkezők száma növekedett augusztusban, Kínából 43 százalékkal, Izraelből 31,1 százalékkal, az Egyesült Államokból 22,4 százalékkal, a Koreai Köztársaságból 21,9 százalékkal érkeztek többen.

Az első nyolc hónapban a bruttó szállásdíj-árbevétel elérte a 98,813 milliárd forintot a főváros kereskedelmi szálláshelyein, az összesített bruttó árbevételük megközelítette a 150 milliárd forintot – tájékoztatott a fővárosi Fesztivál- és Turisztikai Centrum.

mti