A fejlett ausztrália

A fejlett ausztrália

Perth Nyugat-Ausztrália fővárosa és legnagyobb helysége. Egyúttal Ausztrália negyedik legnépesebb települése: a legutóbbi egyes vélemények alapján csaknem 1,9 millióan élnek a perthi metropolisz területén. A település a nyugat-ausztráliai Délnyugati Kataszteri Divízióhoz tartozik, miközben Perth metropolisz területének a nagyobb része a Swan-folyó parti síkján fekszik, ami egy keskeny földsáv az Indiai-óceán és a Darling Scarpnak nevezett, a parti síkságból kisebb magasságba kitűnő dombvonulat közt. A telepesek első alkalommal Swan-folyó mentén fekvő területeket foglalták el, ennek megfelelően a település központi kereskedelmi negyede és a kikötő (Fremantle) ugyancsak a folyóparton helyezkedik el. Hivatalosan Perth települését jó néhány önkormányzat alkotja, melyek külön-külön is több városrészre terjednek ki az északi Two Rockstól délen Rockinghamig, ezenfelül a keleten, a szárazföld felé a The Lakes nevű településig.

Éghajlat

Perthben mérsékelt mennyiségű csapadék esik, az is erősen szezonális eloszlást mutat, jóllehet ezzel Perth a negyedik legcsapadékosabb főváros Darwin, Sydney és Brisbane után. A decembertől március végéig tartó nyár többnyire forró és száraz, rendszerint a február az év legforróbb hónapja, miközben a tél némileg hűvös és csapadékos, amivel Perth klímája jellegzetesen mediterrán éghajlati jegyeket mutat.  A nyár sem teljesen mentes a csapadéktól: rövid, heves zivatarok formájában kap a település esőt, ezenfelül gyengébb hidegfrontok és – bár meglehetősen ritkán – Nyugat-Ausztrália északnyugati részéről érkező, már erejüket veszítő trópusi ciklonok nagy volumenű csapadékkal érkezhetnek Perthbe. A Perthben valaha mért legmagasabb hőmérséklet 46,2 C volt 1991. február 23-án, amellett ugyanazon a napon a perthi repülőtéren 46,7 C-t mértek.  A nyári délutánok többségén a „Fremantle doctor” néven ismert parti szél délnyugati irányból fúj, mindent összevetve ellensúlyozza a forró északkeleti légáramlatokat, és enyhíti a településben a hőséget. Pár órával a széljárás változását követően a hőmérséklet gyakran 30 C alá esik.  Perth mediterrán éghajlatához képest is különösen napfényes településnek számít, a napsütéses órák számának napi átlaga 8,8 óra, ami éves szinten csaknem 3200 óra napfényes órát jelent.

A tél valamennyire hűvös és csapadékos, Perth éves csapadékának döntő része május és szeptember közt hullik. A Perthben feljegyzett legalacsonyabb hőmérséklet 2006. június 17-én -0,7 C volt.  A metropolisz területén a legalacsonyabb hőmérsékletet, -3,4 C-t a jandakoti repülőtéren lehetett mérni ugyanazon a napon.

Az 1970-es évek közepe óta a Perthben és Nyugat-Ausztrália délnyugati részében a csapadékeloszlás számottevő változáson ment át. A megfigyelések alapján a téli csapadékmennyiség fontos mértékben mérséklődött, míg a nyári hónapokban nagyobb számban fordulnak elő szélsőséges csapadékmennyiséggel jellemezhető időjárási események, mint az 1992. február 8-i lassan mozgó vihar, mely esetén 120,6 mm eső esett – ez a valaha mért legnagyobb csapadékmennyiség Perthben,  –, ráadásul a 2010. március 22-i súlyos eső és jégverés, amely tekintélyes károkat okozott a egész metropolisz területén.

Közlekedés

Perthnek internacionális repülőtere van, mely a hazai helyközi közlekedést is bonyolítja. A települési forgalmat autóbuszok, vonatok és kompok szolgálják. Az Indian Pacific vasút köti össze Perth települését Adelaide és Sydney településeivel. A település teherpályaudvara 15 km-re délkeletre fekszik. A település kikötője a 19 km-re délnyugatra fekvő Fremantle a Swan folyó torkolatánál.