A ciprusi Lárnaka

A ciprusi Lárnaka

Lárnaka a Ciprusi Köztársaság egyik települése és a Lárnaka közigazgatási kerület centruma, mely a sziget délkeleti szélén látható. Az ókorban Kítionnak (latinul Citium) hívták. A bibliai nevét (Kittim) az egész szigetre is használták. Az állam legnagyobb internacionális forgalmat is lebonyolító repülőtere, a Larnaca internacionális repülőtér itt van.

A népessége 72 000 fő (2001), az állam második kereskedelmi kikötője és lényeges turisztikai célpont. A településtől északi irányba látható a sziget olajfinomítója, amíg délre az internacionális repülőtér. Lárnaka közismert a festői tengerpartjáról. A találkozók döntő része a település sétányának környékére koncentrálódik a nagyobb események alkalmával. A legnélkülözhetetlenebb ezekből a Kataklysmos, melyet kora nyári hónapokban ünnepelnek különféle kulturális eseményekkel.

Egy nagy hírű athéni hadvezér, Kimón, egy tengeri csatában halt meg, míg a települést védte a Xerxész vezette perzsa had ellen. A halálos ágyán arra utasította tisztjeit, hogy titkolják el a halálát az emberei és a perzsák elől. Az idézet: A halálában is győztes volt – Kimonra utal. Az athéni Kimon szobra büszkén áll a korszerű Lárnaka tengerparti sétányán.

Ciprus más városaihoz hasonlóan Lárnaka is szenvedett a földrengésektől. A középkorban, amikor kikötője eliszaposodott, a népesség Lárnakába költözött. A kikötő és a fellegvár mára eltűnt.

Lárnaka Ciprus egyik hatalmas tengerparti üdülőhelye. 25 kilométernyi tengerpartja van. A Phinikoudes és a McKenzie part is kék zászlót kapott a tisztaságára.

Hat múzeuma a település centrumában fedezhető fel. A nyári- és tengeri sportok űzésére is van alkalom. A boltok nagy készlettel rendelkeznek és az orvosi ellátás jó színvonalú. A ‘K-Cineplex’ nevű mozi 2001-ben nyitott, a település szélén látható.

Sok étterem, tavernakávézó és bár van a településben, a tradícióknak megfelelő ír kocsmáktól kezdve az internacionális étteremláncokig. Ciprus ételspecialitása a ‘meze’, természetesen a településben is megtalálható. A kulturális élet gazdag, sok eseményt az önkormányzat szervez kis híján naponta.

9500 hotelágy van a településben, ez a egész sziget kapacitásának 10%-a. A lárnakai öböl mentén sok luxusszálloda épült és vannak apartmanok is, az olcsótól a drágáig különféle árakon. Az árak javarészben olcsóbbak, mint a sziget más részein. Lárnaka ideális kiindulóhely Ciprus felfedezéséhez. Az internacionális repülőtér pár kilométerre fekszik a városközponttól, de azt lehet mondani viszont nem hallani a le- és felszálló gépeket.

Látnivalók

Lárnaka sok számottevő kulturális és természeti értékkel büszkélkedhet.

Szent Lázár templom: A templomot a 9. században építtette VI. Leó császár. Szent Lázár testét 890-ben találták meg ezen a helyen, de Konstantinápolyba vitték, bárhonnan később Marseille-be került, mindent összevetve ma a templom altemplomában az üres szarkofág látható.

Tengerparti erőd: Az erődöt az oszmán fennhatóság alatt kezdték építeni 1625-ben. Az angol gyarmati időszakban a XX. századig használták börtönként és vesztőhelyként. Jelen pillanatban múzeumként üzemel, ahol megnézegethetők a régi hadieszközök, és a kivégzésekre használt terem, amellett bejárhatók a tengerre kilátást adó falak is.

XVIII. századi vízvezeték (Kamares): A vízvezetéket – amely a Limassol felé vezető út mentén fedezhető fel – 1745-ben kezdték építeni a törökök, hogy javítsák a település vízellátását, és egészen 1939-ig használatban volt. Jellegzetessége, hogy boltívei nem szabályosak, nem azonos méretűek.

Hala Sultan Tekke: Ezen a helyen van eltemetve Mohamed próféta nevelőanyja, Umm Haram. Az arabok ciprus elleni hadjárata alatt férjét követve 647-ben járt a szigeten, és a mai lárnakai mecset közelében halálos balesetet szenvedett. Sírja fölé 1760-ban emeltek kupolát. A mecset és minaret közelében forrás, mellette ugyanakkor a lárnakai sóstó látható. A komplexum a muzulmánok legszámottevőbb zarándokhelyei közé sorolható.

Sóstó, a flamingók költőhelye: A Hala Sultan Tekke mellett látható sóstó, amelyen tavasszal több ezer flamingót figyelhetünk meg. Cipruson több sóstó látható, amelyek javarészben a madarak részére kedvelt költőhelyet, táplálékforrást jelentenek.