Nyaralás és utazás, szállás és látnivalók a Rám-szakadék környékén

Nyaralás és utazás, szállás és látnivalók a Rám-szakadék környékén

A Rám-szakadék Dömös közigazgatási területén van. A Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen gyönyörű, egyik leglátogatottabb és vadregényes része.

Az Északi-középhegység legnyugatibb középtája a Visegrádi-hegység, kb. 14-15 millió évvel ezelőtt, igen heves vulkáni tevékenység esetén keletkezett.

A hegy kőzeteire jellemzők a vulkáni eredetű andezit, továbbá az andezittörmelékes breccsába (szögletes, éles kőzettörmelék-darabokból összecementálódott kőzet) ágyazott kőtömbök, melyekből a kőzet felszínre kerülésével az esővíz és a fagy eróziós hatásának eredményeképpen meredek völgyek fejlődtek ki.

Az itt kialakult szakadék, szurdokvölgy a rajta átvezető turistaúton kellő óvatossággal végigjárható. A kirándulás közben érdekes földtani jelenségeket láthatunk. A turistáknak teljességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük. A szűk, meredek falakkal (melyek magassága eléri a 35 métert, szélessége mindazonáltal több helyen 3 méternél is kisebb) határolt mélyedés az eltérő vulkáni rétegek keresztmetszetét adja. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek tartós keményebb lávarétegeken ugyanakkor zúgók, vízesések fejlődtek ki. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak a Szőke-forrás völgyén át a Malom-patakba folyik.

Nyaralás és utazás, szállás és látnivalók a Rám-szakadék környékén
Nyaralás és utazás, szállás és látnivalók a Rám-szakadék környékén

Barlangok:

  • Kőalja-barlang
  • Vízesés-alatti-sziklaeresz
  • Vízesés-feletti-sziklaeresz

A környék a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében van. A terep Magyarország legnehezebben járható (vagy más szempontból legérdekesebb) turistaútvonala. Egy-két helyen több méternyi, patak által vájt és örökösen nedves sziklafalon keresztül vezet az út, ahol a haladást kapaszkodó-láncok segítették.

Az utat a PP Zrt. (Pilismaróti Erdészete) 2006-ban 4,5 millió forintból felújította, amiből a pihenőket, továbbá az egy kilométer hosszú szurdokban csaknem 200 méternyi korlátot és több létrát építettek fel.

A turisták közlekedését kiépített korlátok, kapaszkodók támogatják eredményesen. A meredekebb részeken, a kapaszkodóknál mindazonáltal kőbe vájt kisebb üregek biztosítják lépcsőszerűen a kiránduló biztonságos feljebb jutását. A zuhatagok mellett több helyen is biztonságos létrák adnak segítséget a több méteres szintkülönbségek legyőzésére, bár a köveken szétfröcskölő víz mindemellett is összevizezheti a ruhákat. (Ajánlott a vízálló bakancs használata.)

Főként hétvégéken az igen nagy turistaforgalom okán problémákat okoz az, ha a szurdokban mindkét irányban közlekednek. A kihelyezett táblák ajánlják, továbbá a hétvégékre vonatkozóan elő is írják, hogy a Rám-szakadékot („zöld” turistajelzés) alulról felfelé (Dömös irányából) közelítsük meg, amíg az ellenkező irányban a „sárga” jelzéssel ellátott utat kövessük, elkerülendő a torlódásokat és balesetveszély kialakulását. Amennyiben Dobogó-kőről keressük fel a Rám-szakadékot, úgy előbb a sárgán jelzett Lukács-árkon ereszkedjünk le, ezt követően vissza irányban járjuk be a szakadékot.

A 2020-as látogatószám megközelítette a 125 000-et.