Óriási felnőtt játszótérré alakult a londoni Tate Korszerű Turbina-csarnoka

Óriási felnőtt játszótérré alakult a londoni Tate Korszerű Turbina-csarnoka

Hintákkal teli óriási, felnőtt játszótérré formázta meg a londoni Tate Korszerű neves Turbina-csarnokát a dán Superflex alkotócsoport.

Bjornstjerne Christiansen, Jakob Fenger és Rasmus Nielsen háromszemélyes hintákat állított fel a nagy hírű londoni galéria csarnokában. „Azt szeretnénk, hogy az emberek leüljenek egymás mellé, melyet amúgy nem tennének meg, hacsak nem tömegközlekedési eszközön utaznak” – idézte Christiansent a BBC News.

Az szerzők három részre osztották fel a számukra elérhető teret: a csarnok meredek részén óriási inga lóg egy plüssszerű, az angol bankjegy színeiben pompázó csíkos szőnyeg felett; a „játszótéren” narancssárga fémrudakhoz rögzített hinták lógnak; egy apró „gyárban” mindazonáltal maguk a hinták készülnek.

A 2018 áprilisáig várja az érdeklődőket One Two Three Swing! az első olyan prezentáció a Turbina-csarnokban, amely túlnyúlik az intézmény határain. A Superflex mivelhogy kialakított egy „lehetőségbankot” a galéria tövében, ahol a nagyközönség elemei arról szavazhatnak, hogy az alkotócsoport az elkövetkezendő időszakokban hol állítson fel hintát Londonon belül vagy akár az angol főváros határain kívül.

Christiansen alapján a cél az, hogy olyan kapcsolatok jöjjenek létre, amelyek egyébként sosem születnének meg. Ilyen lehetne példának okáért egy hinta, amit egy lakótelep és egy bank közti kerítésre erősítenek. Kijelentette még: „ez lehetőséget ad rá, hogy más módon kezdjünk gondolkodni a szomszédunkról”.

Sok művész szándékosan nem fűz magyarázatot az alkotásaihoz, a Superflex elemei viszont boldogan megteszik. A óriási inga a fásultságot jeleníti meg. „Olyan, mintha a Titanic utolsó óráit élnénk. Mintha kicsit hipnotizált volna bennünket a mindenre kiterjedő kapitalizmus” – nyilatkozott Nielsen, hozzátéve, hogy a hinták a fásultság elkerülésére szolgálnak, miközben az apró üzem a Tate Korszerű történetére utal.

Az 1990-es években alakult művészcsoport korábbi munkái közé sorolható a koppenhágai Superkilen nevű eklektikus közpark, azonkívül a Hospital Equipment nevű projekt, amely egy működőképes műtőt takar, melyet egy svájci bemutatóra készítettek, ezután egy szíriai kórházba szállítottak. Az alkotócsoport munkáit politikai aktivizmus hatja keresztül.

mti

Kérjük kedvelje vagy ossza meg:

Érdekes? Kedvelje vagy ossza meg másokkal is!

Email
Facebook
Facebook
Google+
http://kazuar.hu/oriasi-felnott-jatszoterre-alakult-a-londoni-tate-korszeru-turbina-csarnoka">
Twitter